Почетна   |   МЗУ 2013   |   Водич   |   Галерија   |   Курсеви   |   Пријава   |   FAQ   |   Искуства студената   |   Линкови   |   Контакт   |                    

  Важне вести:


Важно обавештење...

          опширније


Организатори:

Универзитет у Приштини
Косовска Митровица
www.pr.ac.rs

Студентски парламент
Универзитета у Приштини
studentskiparlament.pr.ac.rs

Искуства студената са претходног МЗУ

Хорхе Маркано (Венецуела)

Моја очекивања у вези са МЗУ била су на неки начин апстрактна, имајући у виду чињеницу да сам кренуо на знанствени пут ка ,,конфликтној” зони. Био сам спреман да живим у оронулом смештају и да се носим са свакодневним искушењима овог окружења. Без обзира на то, моји вечни утисци и искуства са лица места били су потпуно другачији: уживао сам у изванредном гостопримству српског народа, у незеборавним предавањима, дебатама и многим фантастичним активностима, притом сам имао прилику да посетим неке од најлепших пејзажа и културних наслеђа у југо-источној Европи. Штавише, срдачност, прјатељство и искуства која су се размењивала између иностраних колега као и подршка и професионализам МЗУ тима употпунили су дивно студентско искуство које је било савршено избалансирано предавањима, забавама, друштвеним догађајима и слободним временом. Једина лоша страна МЗУ-а 11 је да вас нико не упозорава колико ће вам недостајати након што напустите Митровицу. Људи, место и магични тренуци које смо доживели у овој култури динамичног учења биће заувек саћуване међу мојим најдражим успоменама.

Неда Велкова (Буграска)

Дошла сам у Митровицу не знајући шта да очекујем. Нисам желела превише да очекујем али сам била отовреног ума за све што ћу тамо наћи – народ, град, часови. Срећна сам да сам целокупном искуству приступила на тај начин, јер ми је дозволило да све то искрено ценим. Недостају ми речи којима бих описала колико ми се МЗУ 2010 допао. Биле су то интезивне две недеље – не само у погледу учења, већ и у погледу прикупљања и обраде утисака, упознавања локалне културе и народа. Одушевило ме је колико су сви били позитивног расположења, сви су они дошли са различитих места и средине, али су увек били спремни да поделе своје приче са вама уколико си били спремни да их слушате. Мени је МЗУ доказао да образовање има снагу да зближи људе претварајући разлике и ,,не-сличност” у разноврсност и да нас тако уједини у нашим заједничким љуским питањима без обзира на порекло и националност.

Митровица ми се допала због осмеха и срдачности људи чија је топла добродошлица грејала хладне зимске дане. Гостопримство које су показали организатори је било изузетно. Локално шарм и специфичност подручја били су јако занимљиви и помогли ми да проширим видике. Враћам се кући богатија искуствима, стекла сам ново знање и разумевање културног наслеђа, упознала начин живота у региону и стекла нова изузетна пријатељства. Са собом носим драге успомене на жустре дебате, дубокоумне разговоре и небројане осмехе. Свидео ми се сваки тренутак проведен овде.

Стеван Станчић (Босна и Херцеговина)

Не стижете да урадите ништа нити. Долазите у један ,,полуград” малени и скоро провинцијски и не очекујете ништа. Апсолутно ништа! Размишљате како ћете да проведете две недеље на тих неколико стотина метара квадратних? А онда ухватите себе, обично крајем прве недеље са осећајем да ништа не можете да стигнете.

Живите 200 км на сат често се крећући у непознатом правцу: доручак, предавања, руча, предавања, нешт друго, вечера, нешто друго, последње вести, поноћ, понекад и јутро...Увек се нешто дешава и стичете осећај да сте много тога пропустили! Доћи на Митровачки зимски Универзитет значи: ЈУРИТИ!